•  Pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246 cetățeni cu drept de vot;
  • Românii aflați în străinătate în perioada votării vor putea vota la secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele consulare, MAE având posibilitatea să amenajeze secții de votare în plus cu acordul autorităților din țările respective;
  • Referendumul acesta este decizional pe aprobarea legii - dacă Referendumul va fi validat, Legea va fi aplicată imediat;
  • Cetățeanul care, în zilele referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.

* Legea nr. 3/2000 privind desfășurarea referendumurilor precizează la art. 7, alin. 1: Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA“ sau „NU“ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?“ . Aceasta este, deci, formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională. Acum se referă strict la articolul modificat și anunțat în Monitorul Oficial, împreună cu avizul Curții Constituționale a României. Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituției. Orice adăugire ar fi tardivă, ilegală și în afara avizului dat de CCR.

Întrebarea de acum este identică cu cea de la Referendumul constituțional din 18-19 octombrie 2003, care s-a desfășurat tot în două zile. Atunci s-au prezentat la vot 55,7% dintre alegători, adică aproximativ 10 milioane de oameni. Referendumul din 2009 a fost unul consultativ, de aceea întrebarea a fost formulată altfel.